Šlechtění ovocných druhů na odolnost k abiotickým vlivům v kombinaci s vysokým obsahem antioxidačních látek v plodech

2021 - 2025. Spoluřešitel: doc. Ing. Jiří Tůma, Ph.D. (katedra biologie PřF UHK)

  • Hlavní řešitel: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o., Ing. Lubor Zelený
  • Spoluřešitel 1: Petr Kareš
  • Spoluřešitel 2: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., RNDr. Alois Bilavčík, Ph.D.
  • Spoluřešitel 3: Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, doc. Ing. František Hnilička, Ph.D.
  • Spoluřešitel 4: Univerzita Hradec Králové / Přírodovědecká fakulta, doc. Ing. Jiří Tůma, CSc., RNDr. Zuzana Kovalíková, Ph.D.
  • Období řešení: 1/2021 - 12/2025
  • Program: QK - Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ (2017 - 2025)
  • reg. č.: QK21010200

 

Cílem projektu je vyšlechtit nové genotypy 4 ovocných druhů (jabloň, slivoň, třešeň, meruňka) se zvýšenou suchovzdorností a mrazuvzdorností prostřednictvím šlechtění rostlin. Vyvinout metodiky selekce genotypů ovoce odolných vůči suchu a poškození generativních orgánů pozdními jarními mrazy. Poskytnout genotypy s vylepšenou kvalitou plodů pro přímý konzum a s vysokým obsahem prospěšných bioaktivních látek. Výběr odolných genotypů vůči suchu a mrazu bude mít přesah do ovocnářské produkce v důsledku jejich nižšího nároku na zálivku a ochranu proti mrazu. Podstata jejich odolnosti bude podložena daty z měření metabolických procesů, enzymatické aktivity a anatomicko-morfologických změn.