Vývoj technologického zpracování ve světě nově zaváděných vysoce nutričně hodnotných luštěnin pro využití k přípravě běžných potravin i dietních a výživových výrobků

2011 - 2014. Spoluřešitel: doc. RNDr. Štěpán Hubálovský, Ph.D. (katedra kybernetiky PřF UHK)

  • Další účastníci projektu: EXTRUDO Bečice s.r.o, Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i., RADANAL s.r.o. Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
  • Doba řešení: 1/2011 – 12/2014.
  • Program: TA ČR Alfa.
  • Reg. č.: TA01010737.

 

Cílem projektu je najít aplikace pro zpracování ve světě nově zaváděných vysoce nutričně hodnotných luštěnin, které jsou v ČR dosud málo využívané. Řešení se soustředí především na zavedení či rozšíření použití lupiny a cizrny v potravinářství a to jak jako potravinářskou surovinu, tak ingredienci zlepšující technologii výroby. Bude využito technické a technologické zázemí spoluřešitelů, jak k analýzám komponent a produktu, tak k ověření navrhnutých výrobních postupů, např. exsudaci, granulaci, míchánísměsí atp. Dále bude sledováno využití unikátního složení lupinových bobů k separaci hodnotných bílkovin, přípravu bílkovinných hydrolyzátů pro výrobu funkčních potravin a případně jako komponenty pro kosmetiku. Cílem bude také separovat olej z lupinových bobů pro jeho výhodné složení jak pro potravinářské, dietetické, tak i kosmetické účely a dále příprava lupinových výživných extraktů. Cílem bude také zapojení do mezinárodního výzkumu lupiny. Výsledky řešení projektu budou iniciovat pěstování.