VMware View - virtuální učebny

Ve vybraných učebnách FIM je některý software požadovaný pro výuku instalován ve virtuálním prostředí a dostupný pomocí aplikace "VMware Horizon View Clinet". Požadavek na výpočetní výkon se tedy přesouvá z počítačů v učebnách na server. Přehled aktuálně instalovaného software na virtuálních učebnách naleznete na adrese https://ucebny.uhk.cz/viewstatus/info.htm
 

stažení klienta
Klienta stáhnete na adrese: http://ucebny.uhk.cz​​.
 
spuštění klienta

Po standardním přihlášení do sítě UHK se objeví dialogové okno „VMware View Client“. V poli Connection Server vyplňte „ucebny.uhk.cz“ pokud chcete přistupovat na učebnové počítače, anebo "desktopy.uhk.cz" pokud chcete přistupovat na osobní virtuální desktop (zaměstnanci) a klikněte na Connect.

  
(Toto dialogové okno můžete v případě potřeby spustit i pomocí ikony na ploše.)

výběr virtuálního stroje

Zvolte Vámi preferovaný “Virtuální desktop” a připojte se k němu kliknutím na Connect.

Preferujte virtuální desktop s názvem učebny, ve které se zrovna nacházíte. Výjimku tvoří případ, kdy potřebujete pracovat v softwaru nainstalovaném v jiné učebně, která je ovšem plně obsazena studenty. Pak můžete využít možnosti pracovat s tímto softwarem pomocí virtuálního desktopu.

práce s virtuálním desktopem

V tomto okamžiku jste přihlášeni a bez dalšího ověřování můžete pracovat s virtuálním strojem stejným způsobem, jak jste zvyklí v běžné počítačové učebně.

Výjimkou je například používání zařízení  USB (flash disků, přenosných disků, atd.), které si musíte nejdříve připojit do virtuálního desktopu. 

Nejprve fyzicky vložte disk USB do portu USB v lokálním počítači a pak ve virtuálním desktopu (na liště v horní části obrazovky) zvolte „Connect USB Device“ a vyberte Váš preferovaný disk. 
 

Pokud chcete do virtuálního desktopu poslat klávesovou zkratku „Ctrl-Alt-Delete“, můžete to udělat dvěma způsoby. Buď použijete opět horní lištu, kde zvolíte „Options“ a následně „Send Ctrl-Alt-Delete“, nebo použijete klávesovou zkratku „Ctrl-Alt-Insert“.
 

Pokud použijete klávesovou zkratku „Ctrl-Alt-Delete“, objeví se dialogové okno „Zabezpečení systému Windows“, které ovšem nepatří virtuálním desktopu, ale operačnímu systému instalovanému na fyzickém počítači v počítačové učebně.

odhlášení a odchod z učebny

Nezapomeňte se při odchodu z „virtuální učebny“ odhlásit 2x! Nejprve se odhlaste z virtuálního desktopu a potom z lokálního operačního systému. Pokud se odhlásíte pouze jednou (pouze z virtuálního desktopu), zůstáváte na lokálním PC stále přihlášeni a vystavujete se nebezpečí zneužití vašeho konta jiným uživatelem.​​

Naposledy upraveno: Administrátor webového portálu, 3.5.2015 20:25